Unishore BedrijfskledingATP InstoneUnited RentalsBDOSBM OffshoreEagle BurgmannSaval BVTENTE NV
NOVTristar IndustriesMiSwacoCt systemes vikingWatson MarlowALFAGOMMAXylem Water Solutions Nederland BV

RITTAL LEVERT INNOVATIEVE IT-SYSTEMEN VOOR INDUSTRIE 4.0

Van Edge tot HPC: datacenter out-of-the box voor meer efficiëntie en performance

De digitalisering van processen – voor productie, inkoop en verkoop – genereert een groot aantal zeer gevoelige gegevens. Ondernemingen die beginnen met Industrie 4.0-projecten hebben snel de juiste IT-omgeving nodig. Rittal biedt innovatieve systemen voor alle IT-scenario’s – van een los rack en turn-key datacenter voor Internet of Things tot aan een veilige locatie voor colocatie en cloud datacenter. Alle systemen zijn eenvoudig te installeren, kostenefficiënt te exploiteren en betrouwbaar.





Ondernemingen die hun productiesystemen in een netwerk opnemen, hebben realtime gegevens nodig. IT-capaciteit dicht bij de productie houdt latentietijden kort en zorgt ervoor dat de verwerkte gegevens direct beschikbaar zijn. Om deze taak uit te voeren zijn kleine, modulaire computerruimten een goede oplossing. Deze systemen worden edge-datacenters genoemd.



Turn-key datacenter

Het turn-key edge-datacenter van Rittal is voorgeconfigureerd op basis van een gestandaardiseerde infrastructuur. Dit maakt korte levertijden mogelijk. Het bestaat uit twee Rittal TS IT-racks – inclusief koeling, energieverdeling, brandveiligheid, monitoring en toegangscontrole. Het systeem kan stap voor stap met steeds twee racks worden uitgebreid. In ruwe productieomgevingen beschermt een hoge beschikbaarheidsruimte het edge-datacenter tegen hitte, stof en vuil.



Het IoT-rack van Rittal is een andere primeur die industriële servers en netwerktechniek in de productieomgeving integreert. De 19"-interieuropbouw is belastbaar tot 1.500 kg en biedt ruimte voor individuele opbouw en tegelijk een hoge mate van flexibiliteit voor latere uitbreidingen. Het rack met beschermklasse IP 54 werkt met een rackkoeling die wordt geregeld op basis van de naar de server toegevoerde lucht. De warmtebelasting bedraagt max. max. 3 kW per rack. Redundante voeding is mogelijk, net als de integratie van monitoringsystemen. De systemen die de fysieke parameters en het energieverbruik controleren, verhogen de betrouwbaarheid en de efficiëntie.



Energie besparen met gelijkstroom

Het stroomverbruik is de beslissende factor in de exploitatiekosten van datacenters. Daarom streeft het Open Compute Project (OCP) ernaar om de investerings- en exploitatiekosten van een datacenter te verlagen door middel van innovatieve en gestandaardiseerde architecturen. Mede door deze ontwikkeling heeft Rittal twee OCP -racks ontwikkeld die geschikt zijn voor  12 V en  48 V gelijkstroom. De componenten in het rack hebben geen eigen voeding nodig, zij worden gevoed door gelijkstroomrails. Dit minimaliseert omzetterverliezen bij de stroomverdeling. De 600 mm brede kast op een ruimte van 21“ biedt voldoende ruimte aan server, opslag en switches. De gestandaardiseerde en tegelijk geconfigureerde en schaalbare opbouw is een ander voordeel van de innovatieve architecturen. Ondernemingen kunnen een datacenteroplossing snel implementeren of uitbreiden.



“De Time-to-Market is voor ondernemingen een belangrijke factor. Met onze gestandaardiseerde datacenterarchitecturen is Rittal de enabler voor snel realiseerbare, schaalbare en betrouwbare IT-infrastructuren. Op die manier ondersteunt Rittal ondernemingen, ongeacht hun grootte, bij het opbouwen van nieuwe IT-systemen, bijvoorbeeld voor Industrie 4.0-projecten,” verklaart Bernd Hanstein, hoofd afdeling Productmanagement IT bij Rittal.



Emergency Cooling verhoogt betrouwbaarheid

Wanneer veel rekenkracht nodig is, bijvoorbeeld voor geavanceerde 3D-renderings voor het maken van films, simulaties voor nieuwe automodellen of bij wetenschappelijke data-analyses, gaan High-Performance-Computing (HPC)-toepassingen een rol spelen. Door de hoge energiedichtheid hebben de HPC-computers een betrouwbare koeling en voeding nodig. Dit vraagt om krachtige koelsystemen die zelfs op beperkte ruimte betrouwbaar functioneren. Wat er gebeurt als de koeling uitvalt, kunnen de beursbezoekers live ervaren bij Rittal: Aan de hand van een volledig ingericht TS IT-rack wordt de noodkoeling van een HPC (High Performance Computing)-cluster gesimuleerd. Als het koelcircuit uitvalt, gaan de deuren na een alarm automatisch open. De omgevingslucht in het datacenter koelt de HPC-cluster gedurende een halve minuut waardoor het mogelijk is om de blade-cluster snel en gecoördineerd af te sluiten. De krachtige koeling op basis van water – met een vermogen van max. 55 kW per rack – maakt het systeem ideaal voor HPC-toepassingen.



Groen, efficiënt, veilig: het Lefdal Mine Datacenter

Het Lefdal Mine Datacenter (LMD) staat op een unieke locatie die ook geschikt is voor HPC-toepassingen. Dit datacenter is een van Europa’s meest efficiënte, milieuvriendelijkste en veiligste datacenters. Op de Hannover Messe kunnen bezoekers ervaren hoe efficiënt deze locatie is. Het 120.000 m2 grote Lefdal Mine Datacenter werkt uitsluitend met hernieuwbare energie en is ondergebracht in een voormalige olivijnmijn. De geïmplementeerde modulaire datacentersystemen bieden een zeer flexibel gebruik van IT-systemen met diverse modellen, zoals colocatie, Private Cloud, ITaaS (IT Infrastructure as a Service) of DCaaS (Datacenter as a Service).

 

meer nieuws